03.07.2020 -Akademi Derneğine Hoş Geldiniz

BİZLER ÖRNEK BİR NESİL MİYİZ?

BEN

ÖRNEK BİR NESİL MİYİZ?
Hamd, sena ve övgülerin en güzeli; ezelde ve ebede var olan lütfüyle kâinatı ve bizleri yaratan Âlemlerin Rabbi olan Allah’a(cc) mahsustur. Salât ve selamda Âlemleri Rabbi tarafından bizlere doğru yolu göstermesi için gönderdiği önderimiz, ÖRNEĞİMİZ, rehberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ ya (sav) Ehlibeytine Ashabına ve onu ÖRNEK alarak O’nun yolunu takip eden tüm Müslümanlar üzerine olsun.

Allah (cc) insanı yaratacağı zaman “ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” diye buyurmuş(Bakara 30)ve insan denen varlığın dünya serüvenini başlamıştı. Yeryüzünün halifesi olan insanı da fıtratında cahil ve zalim (ahzab72) olduğunu da beyan ettiğini yüce Kurandan öğreniyoruz.
Allah (cc) cahil olan insana da doğru yolu teorik olarak hayat kılavuzumuz olan Kuran-ı Kerim de nasıl olması gerektiğini açık açık (Hac 16) ve her seviyede insanın anlayacağı bir dil ile (Zuhruf3) bizlere bildirmiştir.
Yine Allah (cc) yüce Kuran’ın uygulanması noktasında bizlere bir örnek göndermiştir ki insanların bu konuda itirazları olmasın “ya rabbi emirlerin zor idi uygulayamadık” diyerek bahane sunmasınlar. Peygamber (sav) Rabbimizin kuranı en güzel şekilde yaşayarak bizlere yaşadıklarını da en mükemmelini sunarak örnek ve rehber olmuştur.(ahzab 21)
Allah (cc) peygamberleri kavimlerine gönderince kavmin önderleri genellikle bir insanı Peygamber olarak göndermemesi gerektiğin onun yerine melekleri ya da hazinelerin (Hud 12) kendilerine gelmesi gerektiğini söyleyerek hep itiraz içerisinde olmuşlardır.
İnsan cahildi ve zalim olduğundan bilmiyordu ki bir melek geldiği zaman dinin pratiğini onlara gösteremeyecek ve bu dini en güzel şekilde yaşayarak onlara rehber olamayacaktı.
Allah (cc) bizleri yaratan olduğu gibi bizlere de neyin iyi neyin kötü geleceğini çok iyi biliyordu (Araf 157) ve bu yüzden insandan ve erkek olandan(Nahl 16) bizlere örnek ve rehber göndermiştir.
Hal böyle olunca; örnek olmak, söylenen sözlerin eri olan, prensip sahibi, başında da aynı konuşan yolun ortasında ve sonunda da aynı konuşan ve amel eden insan lazım idi.
Ümmetin en büyük problemlerinin başında yeryüzünün halifesi olan insanın ÖRNEK OLMA problemi bulunmaktadır.
Yöneticiler tebaasına örnek değil, amir memuruna örnek değil, anne-baba çocuğuna örnek değil, imam cemaatine örnek değil, kısaca örneklik yok. Sadece havada uçuşan büyük kelimeler, bol tavsiyeler, mangalda kalmayan küller. Kelimelerin kalitesi de olsa pratiği olmayınca hedefine maalesef varmıyor, karşısındakine etki etmiyor.
Allah (cc) saf suresi 2.ve 3. ayetlerde “Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir.” buyurarak bizlerin yapmadığı şeyleri söylemememiz gerektiğini ya da sadece yaptıklarımızı söylememiz onları nasihat etmemiz gerektiği ortaya çıkıyor.
Şimdi Eğer bir yönetici insanlara iyi bir halk olması için nasihat ediyor ise; kendisi söylediğinin daha iyi olanını yapar ise halk da söyleneni yapar. Tıpkı Hz Ömer gibi, Hz Ali gibi, Ömer bin Abdulaziz gibi.
Eğer bir imam; cemaatine söyleyeceklerini hep aynı tonda ve hep aynı şekilde anlatır, cemaate yeni anlatma teknikleri geliştirmez ve kendini yenilemez ise ve en önemlisi söyledikleri yaşantısında yok ise cemaat imamı sadece bir teyp kaseti gibi görür camiye girerken yavaş yavaş girer ve hızlı hızlı çıkar. İmam cemaatine örnek bir şahsiyet olmaz ise söylenen her şey boşa gider.
Anne-baba çocuğuna örnek model olmak için; Namaz kılmaz, kitap okumaz ise, çocuğuna sen git ders çalış diyip kendi televizyon başında oturur ise, sigara içip sen sigara içme der ise, cep telefonunu akşama kadar elinden bırakmaz ve çocuğuna da telefonu elinden bırak der ise, anne ve babanın tavsiyeleri bir birinden farklı ve tutarsız ise tabii ki anne ve babanın söylemlerin tesiri olmayacaktır. Çocuk için ise hiçbir zaman örnek anne ve baba olamayacaktır.
Eğer bir öğretmen veya eğitimci; öğrencilerine örnek bir model olmak için onları gereken değeri verip ilgilenmezse onları sevmez ve onlara bunu göstermez ise, bir elinde sigara akşam kahvede oyun oynar ise, ahlaki zaafları varsa, giyim kuşamına da dikkat etmez ise öğrenciler hiçbir zaman saygı göstermeyecektir. Öğretmen öğrenciler için hiçbir zaman örnek bir model olamayacağı gibi öğrencilerin davranışlarından aşırılıklarından ve eğitime önem vermediğinden sürekli şikâyetçi olacaklardır.
Sonuç olarak; insanların en iyi yaptığı şey eleştirmek, kuru nasihat etmek ve olur olmaz boş konuşmak. İnsanımız kendine hiç bakmaz hale geldi. Allah cc Bakara süresi 44.ayette Siz, insanlara iyiliği emrederken, kendinizi unutuyor musunuz? Oysa siz kitabı okuyorsunuz. Yine de akıllanmayacak mısınız? Buyruğunu dikkate alarak ya hayır söyleyeceğiz ya susacağız, ağzımızdan çıkacak söz bizim esirimiz iken çıktıktan sonra biz onun esiri olduğunu bileceğiz, ağzımıza garanti vererek cennet adayı olacağız, Malkom X in dediği gibi “en iyi tebliğ örnek olmaktır’ı” unutmayacak az konuşup çok amel edeceğiz. Davet ettiğimiz insanlara ameli konularda yaptığımızın dışında şeyler söylemeceğiz.

Kendimizi dünyanın merkezine alacak her şeyi kendimiz yapmamız gerektiği kendimiz ise ümmetin dirilişi ve Allahın rızasını kazanmak için yapacağımızı bilerek hareket etmemiz gerektiğini unutmayacağız. Mü’min olanlar, ancak o kimselerdir ki, onlar, Allah’a ve Resûlü’ne iman ettiler, sonra hiçbir kuşkuya kapılmadan Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad ettiler. İşte onlar, sadık (doğru) olanların ta kendileridir.(Hucurat 15)
Selam ve dua ile..

AKADEMİ EĞİTİM KÜLTÜREL DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI